BiH: Dobit centralne banke 33 miliona KM

Bez autora
Jul 14 2011

U 2010. godini dobit Centralne banke BiH iznosila je 33 miliona KM, što je dobar rezultat, jer je u odnosu na 2009. godinu dobit bila manja s obzirom na efekte globalne finansijske krize. Na manju dobit uticalo je i smanjenje kamatnih stopa. Operativni troškovi banke u prethodnoj godini bili su manji, te su iznosili 32 milona KM, dok je tokom prethodne godine došlo do smanjenja primanja službenika Centralne banke u mnogim sektorima. Pokazatelji realnog sektora iz izvještaja veoma su loši, a parlament BiH sa Savjetom ministara u narednom periodu mora ući u promjene ključnih fiskalnih i spoljnotrgovinskih politika. U 2010. godini u BiH registrovano je 1.439.000 radno neaktivnih lica. Godišnji izvještaj Centralne banke BiH je korektan, stručan i profesionalan i na njega se mogu ugledati sve druge institucije u BiH.

BiH: Dobit centralne banke 33 miliona KMGuverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić izjavio je da je u 2010. godini dobit ove finansijske institucije iznosila 33 miliona KM, što je ocijenio dobrim rezultatom, pojasnivši da je u odnosu na 2009. godinu dobit bila manja s obzirom na efekte globalne finansijske krize.

Govoreći pred Predstavničkim domom Parlamentarne skupštine BiH o Godišnjem izvještaju Centralne banke u 2010. godini, Kozarić je istakao da je na manju dobit uticalo i smanjenje kamatnih stopa.

On je dodao i da su operativni troškovi banke u prethodnoj godini bili manji, te da su iznosili 32 milona KM, pojasnivši da je tokom prethodne godine došlo do smanjenja primanja službenika Centralne banke u mnogim sektorima.

Poslanik Narodne stranke “Radom za boljitak” Mladen Ivanković Lijanović ocijenio je da su pokazatelji realnog sektora iz izvještaja veoma loši, napomenuvši da parlament BiH sa Savjetom ministara u narednom periodu mora ući u promjene ključnih fiskalnih i spoljnotrgovinskih politika.

Prema njegovim riječima, u 2010. godini u BiH registrovano je 1 439 000 radno neaktivnih lica.

Poslanik SNSD-a Boško Tomić ocijenio je Godišnji izvještaj Centralne banke BiH korektnim, stručnim i profesionalnim, navodeći da se na njega mogu ugledati sve druge institucije u BiH.

“Mnogi podaci iz izvještaja mogu se koristiti za donošenje odluka na svim nivoima u BiH”, zaključio je Tomić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik